GPS Koordinatları Yardımıyla Araç Takip Sistemi Projesi

Tasarım Projesi dersi sunumlarını geçtiğimiz hafta bölüm öğrenci ve hocalarımızın katılımı gerçekleştirdik.

Bu dönemin teması Programlanabilir MikroDenetleyicilerin, PIC veya eşdeğer işlemcilerin kullanılacağı bir donanım ve yazılım uygulamasının geliştirilmesi şeklinde idi.

Bu temaya uygun olarak geliştirilen projelerden bir tanesi GPS Koordinatları Yardımıyla Araç Takip Sistemi Projesi. Proje izleyenler tarafından çok beğenildi. Projeyi gerçekleştiren 4. sınıf öğrencilerimiz  Miraç BEKTAŞ, Ali BOZOĞ ve Enes BALIKÇI‘yı ve ayrıca danışman hocaları Öğr. Gör. Selçuk CEVHER‘i geliştirdikleri bu proje için tebrik ederiz.

Proje ile ilgili bilgiler aşağıda verilmiştir.

Özet :

Bilindiği üzere araçlar üzerinde artık GPS çok etkin bir rol izlemektedir.Büyük filolar ve kargo şirketleri anlık olarak araçlarının nerde olduğunu görüp onları takip edebilmeleri için GPS sistemlerinden faydalanmaktadır.Bazı şirketler bu sistemi uzaktan izleme olarak kullanırken kimileri de kontrol amaçlı kullanabilmektedir.Örneğin Google’a ait insansız araba geçtiğimiz yıllarda dünyanın bir kısmını dolaşıp verileri Google veritabanına göndermiştir.Bu gibi işlemlerde araç uzaktan kablosuz haberleşme ile birlikte istenilen konuma yönlendirilebilir.

Biz projemizde iki aracı gps verileri ile birlikte takip etmeyi amaçladık. Ön tarafta  bir kullanıcının yönlendirdiği araçtan  gps koordinatları arka tarafta kendisini takip edecek olan araba RF haberleşme modülü ile periyodik olarak gönderiliyor. Arkadaki  araç gelen bu  koordinatları  alıp gerekli matematiksel işlemleri yapıp öndeki aracı takip etmeye başlar. Öndeki aracın yön değiştirmesiyle birlikte koordinatları da değişeceği için bu değişimden arkadaki araçta etkilenecek ve yine gerekli hesaplamalar ile kendisine yön verecektir. Öndeki aracın durmasıyla birlikte arkadaki araç belirli bir mesafeyi korumak için duracaktır. Aslında bu noktada proje üzerinde bir de otomatik fren sistemi devreye girecektir. Aracın tekrar hareketi ile arkadaki araçta harekete geçecektir.

Proje geliştirilmesi halinde, filolar araçlarını  insansız yönetebilecek. Böylece olası bir kaza durumunda ise insanların can kaybına uğraması da engellenecektir.GPS koordinatlarıyla etkin uygulamalar yapılabilecektir. Proje yazılımsal ve birkaç donanımsal  component ile birlikte tüm araçlarda kullabilir hale getirilebilir.

Yorum bırakın